Omdat we iets meer wilden weten over de historiek van KSV Pittem zijn Geert Demets en Pascal De Meyer ten huize gegaan van Robert Huyghe (één van de eerste spelers van SV Pittem).

In 1932 werden door enkele inwoners van Pittem de hoofden bijeen gestoken met als doel het oprichten van een voetbalclub. De voornaamste inititiefnemer was de toenmalige Doktor Vandenbossche. Hij doopte de club Sport en Vermaak Pittem en koos de kleuren rood-wit.

Er waren toen 3 voetbalbonden : de Vlaamse voetbalbond, de Socialistische voetbalbond en de Belgische voetbalbond. SV Pittem schreef zich in bij de Vlaamse voetbalbond. Er werd toen gespeeld op een weide van Victor Van Hollebeeke in de Muizebeekstraat (nu Gentsemeersweg) aan de kapel. Er was niets van accomodatie, enkel een weide met 2 doelen. Men kreeg van de boer een bassin met water om zich te wassen. Een kantine was ook ver te zoeken. Men speelde daar 3 jaar.

Van 1935 tot 1940 was er geen voetbal.

In 1941 veranderde men van locatie, ze gingen voetballen op een weide van Jerome Velghe aan de Kruiskalsijde, dicht bij  de café. Op 15 augustus 1941 speelde men er een eerste vriendschappelijke wedstrijd tegen Koolskamp en won deze met 5-0. Op 1 september 1941 startte een competitie met ploegen uit de omstreken. Nog steeds was Doktor Vandenbossche voorzitter, meester Jozef Vincent was secretaris. Als lijnrechter hadden ze Lucien Vanwalleghem in dienst.

Pas in 1946 werd SV Pittem lid van de KBVB en kreeg het stamnummer 4400 toegewezen. Op die manier kon in competitieverband worden gevoetbald. In het seizoen 1946-1947 werd dan ook gestart in de reeks "Beginnende Clubs" met o.m. SC Beernem, FC Gevaerts en ST.-Joris Sportief. De officiële start was gegeven...

Tijdens de oorlogsjaren waren er tijdens de thuismatchen 400à500 toeschouwers. Er waren zelfs op een vriendenmatch tegen VC Ardooie 1000 aanwezigen en men betaalde toen 2 frank entree. Om iedereen toch te laten betalen spande men een groot doek langs het plein zodat niemand het voetbal kon zien van op straat. Daar er in de week koeien op deze weide liepen, werd er ieder weekend hard gewerkt om deze te ontruimen van alle koeievlaaien en werden er zijlijnen getrokken. Dit was meestal het werk van André Ide en Roland Demuynck.

In 1972 verhuisde de ploeg nogmaals van locatie en nam zijn intrek in het sportcentrum "De Molen" in de Egemstraat 47 te Pittem waar tot op heden nog altijd word gespeeld. SV Pittem werd in 1996 Koninklijk en veranderde zijn naam in KSV Pittem. Men vertoefde jaren in 3de en 4de provinciale mar wilde toch een stapje hoger spelen. Op zondag 27 april 2008 gebeurde het, een uiterst gedreven Pittem plaatste onder het oog van 708 betalende toeschouwers het orgelpunt op het seizoen. In de beslissende testmatch tegen Eendracht Wervik boekte het een ruime en verdiende 4-0 overwinning waardoor het zich kampioen kon noemen in 3de provinciale C. Pittem speelde voor het eerst in zijn bestaan in 2de provinciale. Jammer genoeg kon men daar niet lang van genieten want in het seizoen 2010-2011 werd het veroordeeld tot degradatie.

In het seizoen 2011-2012 werd echter via de eindronde (nadat men op de laatste speeldag naast de kampioenstitel greep) terug de promotie naar 2de provinciale bereikt, zodat het avontuurtje in 3de gelukkig maar tot één jaar beperkt werd.

Voorzitters

  • Doktor Vandenbossche
  • Na de oorlog Jules Vromman (confectiezaak waar Fortis nu is)
  • Andre Demeulenaere (kleermaker Tieltstraat)
  • Albert Gotelaere (veevoeders)
  • Gino Byttebier (tandarts)
  • Sylvain Vromman (landbouwer)
  • Koen Vandaele (zelfstandige)

 

Secretarissen

  • Jozef Vincent (leraar)
  • Gerard Boekhout (kleermaker)
  • Etienne Decalauw (apotheker)
  • Geert Demets (spoorweg)
  • Marino Desmet