Datum: 20/09/2020

Auteur: Jacob Wassenaar

In de rubriek 'Pittem-Kanjer' ontmoette ik deze week de negen-jarige Lander. Die is leerling op de basisschool Pittem, hij heeft een voetballend jonger broertje Wannes en een kat die 'Vriendje' noemt. Op school ervaart hij het Frans als 'lastig', maar hij vindt het toch ook wel weer leuk.  

Lander had deze zaterdag juist gewonnen met U10 tegen Loppem. Het werd 5-1. En dus was deze Pittem-Kanjer in een goed humeur.   “Het was een goeie match. Leonce heeft heel goed gespeeld. Misschien kwam hij soms nog wat te veel naar achter. Luca bleef juist goed vanachter. We speelden samen een goeie match. Ik ben zelf aanvaller. Ik voetbal op de negen, de tien of de zeven. Mijn voorzetten moet ik nog aan werken Daar oefen ik thuis op. Dan staat mijn broertje voor de goal en mijn papa staat als keeper. Ja, voor Sinterklaas hebben we twee doelen gekregen voor in de tuin. In het derde kwart van de match tegen Loppem beleefde ik mijn mooiste moment: ik gaf een supermooie voorzet en Staf kopte die binnen. Toen had ik een assist gegeven.” 

“Als ik droom, droom ik vaak eng. Ook over voetbal. Ik heb nog maar één keer een voetbaldroom gehad. We kwamen met 3-1 achter in het derde kwart. Iemand tekkelde Staf heel hard. Staf moest eraf en Matisse kwam in zijn plaats. We verloren uiteindelijk met 9-1. Ja, ik droom vaak enge dromen.”  

“Als ik in de spits speel, scoor ik gemakkelijk. Tegen  een goeie ploeg kan ik twee of driemaal scoren. Tegen een team met minder sterke verdedigers scoor ik wel zes tot negen maal. De vorige wedstrijd wonnen we met 19-0 en toen had ik zes doelpunten gemaakt. Ik vind dat belangrijk aan voetbal, scoren. Net als goed passes geven en voorzetten. Wanneer ik op de zeven voetbal verdedig ik veel mee.”  

“Op YouTube kijk ik wel eens filmpjes van de U10 van FC Barcelona. Ik denk dan: daar ga ik nooit niet bij geraken.” En dat vinden we van de redactie helemaal niet erg. Dan kan Lander zich namelijk mooi ontwikkelen bij KSV Pittem met zijn vriendjes hier en wie weet zien we hem ooit in de eerste ploeg terug.